DFB se zalaže za uvođenje salary capa

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Vodstvo Njemačkog nogometnog saveza (DFB) predvođeno predsjednikom Fritzom Kellerom zalaže se za uvođenje salary capa u nogomet. Njegovo razmišljanje podupire i predsjednik Bayern Munchena Karl-Heinz Rummenigge, a zajednički tu temu namjeravaju otvoriti i pred institucijama UEFA-e.

DFB je ideju o uvođenju ograničenja financijskih rashoda prezentirao u sklopu objave plana u pet točaka kojem je cilj da nogomet postane što održiviji sustav.

Nogomet, kao i ostatak društva, polako se vraća u okvire nove verzije normalnog. Međutim, posljedice pandemije koronavirusa osjećat ćemo u godinama koje su pred nama. Ne trebamo samo čekati nego moramo naučiti iz ove krize kako bi nogometni sustav u Njemačkoj učinili što održivijim. Nogomet u cjelini, uključujući i najvišu razinu, mora snažnije reflektirati osnovne vrijednosti koje se žive u oko 25 tisuća klubova u Njemačkoj koji imaju sedam milijuna članova, a u budućnosti se mora i što više približiti narodu.” – izjavio je Keller za službene stranice DFB-a.

“Nije poanta u pokazivanju prsta prema drugome, moramo biti samokritični i propitkivati svoje postupke te dopustiti da nam vanjska razmišljanja o DFB-u kažu gdje smo griješili u prošlosti kako bismo naučili za budućnost. Trenutačna kriza nudi mogućnost da gledamo prema naprijed i da pri tome pozicioniramo i sačuvamo nogomet za buduće generacije. EURO 2024. godine koji će se održati u našoj zemlji mora postati orijentir za održivost ne samo našeg saveza nego i nogometa u cijelini.” – dodao je prvi čovjek DFB-a.

Kad je u pitanju salary cap rekao je: “Moramo razmišljati o salary capu. Bit ću u kontaktu sa svojim kolegama na nacionalnom i međunarodnim razinama, kao i s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom. Konačni rezultat mora biti rješenje koje će biti u skladu s europskim pravnim sustavom, kao i s onim u Velikoj Britaniji. Svjedoci smo apsurdnih plaća i transfernih odšteta koje više nisu vjerodostojne. Provizije agentima i odštete sve više iritiraju društvo i otuđuju ga od našeg voljenog sporta. Nogomet je pozvan da konačno pruži zadovoljavajuća rješenja na ove probleme.”

U Sjedinjenim Američkim Državama većina sportskih liga ima implementiranu neku vrstu salary capa kako bi franšize bile što profitabilnije za svoje vlasnike. Uvođenje istog na Stari kontinent mora biti u skladu s pravnom stečevinom Europske unije te sa stavom Brusselsa koji je protiv bilo kojeg prijedloga koji ograničava konkurentnost.

Osim salary capa DFB je u svom planu za održiviji nogomet prezentirao i korištenje sustava saveza u svrhu preventivnog testiranja na koronavirus, promicanje novog standarda poslovanja koje će se temeljiti na ekonomskoj, ekološkoj i socijalnoj održivosti kao i na dobrom korporativnom upravljanju, većoj važnosti volontiranja te poboljšanju uvjeta za volontere, digitalizaciji te širokim dijalogom sa svim društvenim skupinama uključenim u nogomet, a pogotovo s navijačima.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter